Hotelsko re-pozicioniranje

| |

Tržište hotelske industrije na Zapadnom Balkanu je u ekspanziji. Nakon godina zaostatka za globalnim trendovima, a uslijed društvene organizacije i 90tih godina kada je nastao neželjeni zastoj, tržište Balkana je spremno i željno da preuzme dio jedne od najvećih globalnih industrija. Bravo i sretno! Hotelska industrija ili ispravnije upravljanje hotelima je kao upravljanje složenim mehanizmom koji funkcionira i daje očekivane rezultate ukoliko svaki segment mehanizma radi sinkronizirano i to pod uslovom da su pretpostavke ili osnove mehanizma dobro postavljene i usklađene.   Tržišta se geografski mijenjaju, indikativno svjetska politička scena kao i uticaji prirode navode rastuću populaciju putnika da bira drugačije destinacije od onih koje su više prepoznate. Hotelijeri sa Zapadnog Balkana izgleda da su željni i spremni da se uhvate u koštac sa ovom kompleksnom ali predivnom industrijom. Primjetan je porast novih smještajnih kapaciteta različitih kategorija od hostela do luksuznih hotela.

Karakteristika regionalnih zemalja je da infrastruktura i postojeći hotelski kapaciteti nisu usklađeni sa globalnim trendovima ili ako se prevede na hotelski jezik, ne mogu u potpunosti ispuniti očekivanja gosta u prostornom, tehnološkom i uslužnom pogledu. Ne samo da hoteli koji su građeni u prošlom vijeku ne ispunjavaju zahtjeve savremenih gostiju istu situaciju imamo i sa hotelima mnogo mlađeg datuma nastanka. Sudbina hotela građenih 70tih  ili 80tih godina je rušenje ukoliko nije rađeno re-pozicioniranje, kako bi našli svoje mjesto u tržišnoj utrci. Ova kategorija hotela se često nalaze na primarnim lokacijama u svim gradovima regiona pored kojih prolazimo svaki dan, oni često nose teški miris starine i mema, a u koje svrate samo zalutali posjetioci i oni koji su mislili da za cijenu hostela mogu dobiti hotelsku uslugu. U ovu kategoriji su se našli i hoteli novije gradnje, a izgubili su bitku sa tržištem već na samom početku usljed neusklađeno postavljenih pretpostavki. 

E sada, jedan od najboljih povrata na investiciju za klijenta dolazi u slučaju kada se uradi re-pozicioniranje ili usklađivanje hotela tako da adekvatno odgovori tržišnim zahtjevima. Idealni klijenti za re-pozicioniranje i postizanje najboljih rezultata su «undervalued» nisku procjenu vrijednosti ili sa lošim poslovanjem, a imaju potencijal da novim pozicioniranjem na tržištu da se nađu u segmentu butique hotela. Takve hotele je moguće pretvoriti iz hotela koji se bore za opstanak, uz manju investiciju, u «high end butique hotel». Ako pogledamo hotele kao sto su hoteli iz nekog davnog perioda do 100 soba, koji već decenijama nisu promijenili izgled ili nivo usluga mogu da postanu predivni butique hotel od 3 možda ukoliko arhitektura i ostali vezani elementi dozvoljava i 4* hoteli. Transformacija je moguća ukoliko se pored estetskog pravilno postavi i odgovarajući sistem upravljanja. Ovoj vrsti hotela potrebo je osmisliti novi identitet koji će ga izdvojiti od ostale konkurencije. Novo pozicioniranje hotela je u zavisnosti od pravilnog kreiranja novog identiteta koji se uspostavlja u korelaciji na tržišne trendove pri čemu se maksimiziraju potencijali lokacije, arhitekture, organizacije poslovanja i upravljačke strukture, a kontroliraju i identificiraju rizici. Ukoliko jedan od elemenata ne funkcioniše ispravno investitor se izlaže riziku ulaganja bez adekvatnog ili nikakvog povrata ne investiciju.

Koraci ka novom identitetu:

  • Identifikacija trenutnog i željenog tržišnog segmenta
  • Analiza konkurenata
  • Identifikacija krovne strategije hotela, kao i izrada segmentiranih strategija u zavisnosti od krovne strategije 
  • Ojačavanje aduta i isticanje prednosti hotela u odnosu na konkurenciju zarad pozitivnog izdvajanja
  • Finansijska analiza rekonstrukcije i revitalizacije i/ili finansijska analiza u odnosu na organizacijske izmjene  
  • Analiza ulaganja i dobiti
  • Projekcija operativnih rezultata
  • Operativno praćenje i usklađivanje sa krovnom strategijom na godišnjem nivou

 

Ukoliko hotel već uđe u fazu gdje je pozicioniranje i performanse hotela upitne, potrebno je evaluirati, prije nego se upusti u novu avanturu investicije, da li su upravljačka struktura, odjel prodaje i promocije, housekeeping-a i front-desk hotela spremni da preuzmu zadatak i da iznesu revitalizaciju hotela. Nije neobična pojava, da se kadar osvježi novim snagama koje se mogu identificirati sa potrebama tržišta i koji mogu dati nove vrijednosti pri upravljanju hotelima.

masa's picture